top of page
< Back

Tort Dobos cu Vanilie

Prep Time:

45 Minute

Cook Time:

1 Ora

Serves:

12-14 Portii

Level:

Avansat

About the Recipe

Tort Dobos cu Vanilie - o reinterpretare sofisticata a celebrului tort Dobos, originar din Ungaria. Aceasta delicatesa culinara consta din straturi subtiri de pandispan usor si aerat, umplute cu o crema de unt bogata si infuzata cu vanilie. Fiecare strat este perfect echilibrat pentru a oferi o textura delicata si o aroma intensa de vanilie. Tortul este finisat cu o glazura lucioasa de caramel, care adauga o nota de dulceata crocanta si o eleganta vizuala remarcabila.

Alfahores cu dulce de leche prezentare

Ingredients

Pandispan:


• 6 oua mari, separate

• 200 g zahar granulat

• 1 lingurita pasta de vanilie

• 200 g faina

• 1/4 lingurita sare

• 1/2 lingurita crema de tartar


Crema de unt cu vanilie:


• 250 g unt nesarat, moale

• 500 g zahar pudra

• 2 linguri smantana pentru frisca

• 2 lingurite pudra de vanilie

• 1/4 lingurita sare


Glazura de caramel:


• 200 g zahar granulat

• 60 ml apa

• 1 lingura unt nesarat


Asamblare:


• 1/4 cana zahar pudra (pentru pudrat)

• Fructe de padure proaspete sau fulgi de ciocolată (optional, pentru decor)

Preparation

Pandispan


1. Preincalziti cuptorul:


Preincalziti cuptorul la 175°C. Tapetati sase tavi rotunde de 23 cm cu hartie de copt si ungeti-le usor. Daca aveti mai putine tavi, coaceti in etape.


2. Pregatiti aluatul:


Intr-un bol mare, bateti galbenusurile de ou si 100 g din zaharul granulat pana cand amestecul devine gros si galben pal. Adaugati pasta de vanilie si amestecati bine. Intr-un bol separat, bateti albusurile de ou cu sarea si crema de tartar pana cand se formeaza varfuri moi. Adaugati treptat restul de 100 g de zahar si bateti pana cand se formeaza varfuri tari. Incorporati usor albusurile in amestecul de galbenusuri. Cerneti faina peste aluat si incorporati usor pana cand este combinat.


3. Coaceti straturile:


Impartiti aluatul in mod egal in tavile pregatite, intinzandu-l intr-un strat subtire si uniform. Coaceti timp de 7-9 minute, sau pana cand marginile devin aurii si centrul este ferm. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca in tavi cateva minute, apoi rasturnati pe gratare pentru a se raci complet. Indepartati hartia de copt dupa ce s-au racit.


Crema de unt cu vanilie


4. Pregatiti crema de unt:


Intr-un bol mare de mixare, bateti untul moale pana devine cremos. Adaugati treptat zaharul pudra, amestecand bine dupa fiecare adaos. Adaugati smantana pentru frisca, pudra de vanilie si sarea. Bateti la viteza mare timp de aproximativ 3-4 minute, pana cand crema de unt devine usoara si pufoasa.


Glazura de caramel


5. Pregatiti caramelul:


Intr-o craticioara mica, combinati zaharul granulat si apa. Gatiti la foc mediu, amestecand ocazional, pana cand zaharul se dizolva. Mariti focul la intensitate mare si gatiti fara sa amestecati pana cand amestecul capata o culoare chihlimbar inchis. Luati de pe foc si incorporati untul. Lasati caramelul sa se raceasca usor inainte de utilizare.


Asamblare


6. Asamblati tortul:


Asezati un strat de pandispan pe un platou de servire si intindeti un strat subtire de crema de unt cu vanilie deasupra. Repetati cu straturile ramase, terminand cu un strat de crema de unt deasupra. Rezervati o cantitate mica de crema de unt pentru marginile tortului, daca doriti.


7. Adaugati glazura de caramel:


Turnati cu grija glazura de caramel calda peste stratul superior al tortului, lasand-o sa se scurga pe margini. Daca caramelul se intareste prea repede, incalziti-l usor pentru a-l face mai fluid.


8. Decorati:


Pudrati partea superioara a tortului cu zahar pudra. Daca doriti, decorati cu fructe de padure proaspete sau fulgi de ciocolata.


Servire


9. Serviti:


Taiati tortul cu un cutit ascutit, curatand lama intre taieturi pentru a mentine straturile frumoase. Bucurati-va de elegantul vostru Tort Dobos cu Vanilie alaturi de o cafea sau un ceai.


Notite


• Asigurati-va ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei inainte de a incepe pentru cele mai bune rezultate.

• Aveti rabdare in timp ce pregatiti caramelul pentru a obtine culoarea perfecta chihlimbar fara a-l arde.

• Acest tort poate fi preparat cu o zi inainte si pastrat la frigider. Aduceti-l la temperatura camerei inainte de servire.


Bucurati-va de deliciosul Tort Dobos cu Vanilie, un rasfat delicios care cu siguranta va impresiona!

Previous
Next
bottom of page