Baclava cu Pasta de Fistic
Prep Time:
45 Minute
Cook Time:
60 Minute
Serves:
24 Portii
Level:
Intermediar
About the Recipe
Baclava cu pasta de fistic, o varianta gourmet a desertului clasic din Orientul Mijlociu. Aceasta reteta combina straturi delicate de aluat filo, o umplutura generoasa de pasta fina de fistic si un sirop de miere, infuzat cu accente de lamaie si scortisoara. Fiecare muscatura ofera o armonie perfecta intre crocant, dulce si bogat in nuci. Ideala pentru un rasfat gourmet si intalniri speciale, aceasta baclava cu siguranta va impresiona prin gustul sau sofisticat si prezentarea eleganta.
Ingredients
Pentru Baclava:
1 pachet de aluat filo (450 g), decongelat
1 cana de unt nesarat, topit
2 cani de fistic, tocate fin
1 cana de pasta de fistic
Pentru Sirop:
1 cana de zahar granulat
1 cana de apa
1 cana de miere
1 lingura de suc de lamaie
1 baton de scortisoara
1 lingurita de pudra de vanilie
Preparation
Preincalzire cuptor:Â
Preincalziti cuptorul la 175°C.
Pregatiti siropul:
Intr-o cratita medie, combinati zaharul, apa, mierea, sucul de lamaie si batonul de scortisoara.
Aduceti la fierbere la foc mediu-mare, apoi reduceti focul si lasati sa fiarba aproximativ 10 minute.
Luati de pe foc, adaugati pudra de vanilie si lasati sa se raceasca complet.
Pregatiti baclavaua:
Ungeti cu unt topit o tava de copt de 23x33 cm.
Desfaceti aluatul filo si taiati-l la dimensiunea tavii.
Acoperiti aluatul cu o carpa umeda pentru a nu se usca in timp ce lucrati.
Asamblati straturile:
Puneti o foaie de aluat filo in tava si ungeti-o cu unt topit. Repetati procesul cu inca 7 foi de aluat filo, ungand fiecare strat cu unt. Intindeti jumatate din fisticul tocat uniform peste aluatul filo.
Intindeti jumatate din pasta de fistic peste nuci.
Adaugati inca 8 foi de aluat filo deasupra, ungand fiecare strat cu unt.
Intindeti restul de fistic granule si pasta de fistic.
Terminati cu alte 8 foi de aluat filo, ungand din nou fiecare strat cu unt.
Taiati baclavaua:
Folosind un cutit ascutit, taiati baclavaua in forme de diamant sau patrate inainte de a o coace.
Coacere:
Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 50-60 de minute, sau pana cand baclavaua devine aurie si crocanta.
Adaugati siropul:
Scoateti baclavaua din cuptor si turnati imediat siropul racit uniform peste desertul fierbinte.
Lasati sa se raceasca complet, permitand siropului sa se absoarba.
Servire:
Dupa ce s-a racit, serviti bucatile de baclava pe un platou decorativ. Savurati!
Sfaturi:
Pentru cele mai bune rezultate, lasati baclavaua sa stea cateva ore sau peste noapte inainte de a o servi, pentru a permite aromelor sa se combine perfect.
Pastrati resturile de baclava intr-un recipient etans la temperatura camerei pana la o saptamana.
Bucurati-va de acest desert alaturi de o ceasca de cafea sau ceai si savurati dulceata bogata si aromata a baclavalei cu pasta de fistic!